Få tips og tricks til en grønnere jul

16. december 2020Har du nogensinde tænkt over, at vores største højtid på året, nemlig julen, også har stor negativ effekt på klimaet. Alene vores køb af julegaver udleder cirka 1 mio. ton Co² om året, og alene af den grund, burde vi måske kigge på, hvordan vi kan ændre lidt på højtiden til glæde for klimaet. Her er lidt forslag til, hvordan du kan have klimaet med i dine overvejelser:

Julegaverne:

1. Køb lokalt og dansk.

a. Både set med de konsekvenser Covid-19 har, men så sandelig også i det lange løb, så er det bedre at understøtte den lokale producent. Her kan der især spares Co², hvis du sætter dig ind i, hvor din gave kommer fra.

2. Køb færre, måske dyrere og i hvert fald med fokus på god kvalitet og lang holdbarhed.

a. Lang holdbarhed er med til at spare på vores ressourcer. Tendensen med at købe for kun at bruge i kort tid, kan du være med til at stoppe.

3. Køb brugt.

a. Rigtig mange produkter, måske specielt til børn, bruges kun i kort tid. F.eks. legetøj og cykler, som barnet jo vokser fra. En Brio-togbane, Lego og Playmobil kan sagtens bruges i flere generationer, og du behøver ikke købe nyt hver gang.

4. Køb noget, som er ønsket.

a. Når man køber noget, som står på ønskesedlen, så er sandsynligheden for, at det også rent faktisk bliver brugt, langt højere. Kan det ikke lade sig gøre at købe det helt rigtige, så vær sikker på, det kan byttes.

5. Giv oplevelser.

a. Igen, især en konsekvens af pandemien, rigtig meget oplevelsesindustri har det svært, og vi kan altså både hjælpe miljøet og en hel industri ved et købe årskort til Zoo, koncertbilletter og kurser i alt fra at lave din egen flødebolle til mere langsigtede efteruddannelser.

6. Gå sammen om gaverne.

a. At være flere sammen, giver mulighed for at deles om at give en større gave frem for mange mindre gaver.

7. Klimakompenserende gaver og/eller klima-initiativer.

a. Helt bestemt gaven til dem, som ingen ønsker har. Et stykke regnskov eller m2 dansk uberørt skov.

b. Giv gaver, der baserer på Crowfunding og med et bæredygtighedstiltag, så er du med til at støtte projekter og mindre Start-ups til at arbejde videre med bæredygtige initiativer.

8. Gentænk gaveindpakningen

a. Rigtig meget gavepapir kan ikke genbruges, og der bruges faktisk 825 ton gavepapir hvert år. Det koster på klimaet at producere, og når det ikke kan genbruges, er det spildt.

b. Pak ind i genbrugspapir og kig efter det certificerede gavepapir som FSC.

c. Brugte tekstiler, gamle tørklæder og stofrester kan blive til rigtig fine indpakninger. Og fortæl dine gavemodtagere, at du gerne vil genbruge indpakningen, hvis de ikke vil.


Derudover kan du tænke lidt over, hvad du spiser og hvordan du mindsker madspildet. Mange af os skal sikkert have en anderledes jul i år og mange julefrokoster er aflyst, så fokuser på lidt men godt. Vi køber faktisk 23% mere mad i december, og vi smider mad ud for 1,4 milliarder kroner. Så tænk over at bruge madvarer, som kan gemmes og fryses til senere brug. Tænk mere grønt og mindre kød og fokuser eksempelvis på kød fra mindre dyr. En ands klimaaftryk er væsentlig mindre end en ko eller gris.


Hvis du skal brug transport, så fyld bilen (husk mundbind, hvis I ikke er i familie) eller ta’ toget.


Køb juletræet lokalt og køb gerne et der er certificeret bæredygtigt og husk juletræer kan genbruges. Mange spejdere landet over tilbyder afhentning, hvis du sætter det ud. Du kan også aflevere det på genbrugspladsen, hvis du ikke selv har mulighed for at kompostere det.


Hyg jer med god vin fra især Europa, så spares der Co² på transporten eller prøv noget nyt og køb danske vine og øl.


Køb danskproduceret snaps og anden spiritus og spar på fyrværkeriet til nytår.


Glæd jer til julen og nyd dagene også selvom de er anderledes i år, end vi havde forventet.


Hvis du kunne tænke dig at vide meget mere om hvad du selv kan gøre for at redde lidt af klimaet, så tjek denne her bog ud: ”Klimaguiden Red verden lidt hver dag” En håndbog for Klimatosser. Vi kan alle gøre en forskel, jo flere vi er jo større forskel kan vi gøre.


Rigtig glædelig jul.